John Williams: Stoner

Az elmúlt években nagyon felkapott lett John Williams író, ami azért lehet kicsit meglepő, mivel már 1994-ben elhunyt. Élete folyamán nem voltak zajos sikerei, mintha művei meghaladták volna a saját korát. De hogy az idő próbáját kiállták, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Stoner című regénye napjainkban hatalmas sikernek örvend. Nézzük meg, hogy mi is olyan különleges benne.

 

stoner.jpg

Korábban már bemutattam egy John Williams regényt, a Butcher Crossingot, ami szintén nagyon tetszett, de ott is kihangsúlyoztam, hogy aki egy akciókkal teli pörgős regényt vár az csalódni fog. A Stoner című regénytől se ezt várjuk. Ez egy nagyon komoly lélekregény, fejlődésregény rólunk emberekről, az emberi létről.

William Stoner egy szegény paraszti családból származik, aki a szüleinek hála egyetemre mehet a 1900-as évek Amerikájában. Majd olyan szinten beszippantja az egyetem világa, hogy egyetemi oktatóvá válik és az irodalomnak szenteli az életét. Stoner életében minden úgy zajlik, ahogy elképzeljük egy felnőtt férfi tudatos életét. Munkája lesz, elismert oktatóvá válik, családot alapít, gyereke születik, házat vásárol, építi a karrierjét. Minden mint a nagykönyvben meg van írva. De vajon ez egyben azt is jelenti, hogy boldog? Ez jelentené a boldogságot? Vagy ezek a dolgok csak a kívülállók előtt ilyen szép? Mi található a színfalak mögött? Véleményem szerint a színfalak mögött ott található a valódi életünk. A küzdelmeink, félelmeink, tehetetlenségünk, dühünk, vágyaink, minden, ami meghatároz bennünket. És ezt John Williams pontosan tudja, ismeri és William Stonert használja fel arra, hogy ezt meg is mutassa nekünk.

Ha úgy vesszük, a történet nem bonyolult és nem is eget rengető, hiszen egy férfi életét nézhetjük végig, aki egyetemi oktatóvá és családapává válik. De ha elkezdjük olvasni a regényt, azt fogjuk észre venni, hogy nem akarjuk abbahagyni még egy fejezetet, na most már igazán tudni akarom, hogy mi lesz vele.

A történet számomra végig nyomasztó volt, nem egy boldog ember képe rajzolódott ki előttem, aki elégedett lenne az életével. A regény vége fele fel kellett tennem magamnak a kérdést, hogy ennyi lenne egy ember élete? Megérte ezért ennyit küzdeni? A Stoner lezárása nekem megnyugtató választ ad ezekre az égető kérdésekre.

John Williams fentről ránk mosolyoghat, hiszen ha kicsit megkésve is, de a Stoner oda került ahová való, az elismert és megbecsült könyvek polcára. Biztosítva ezzel, hogy John Williams neve és emlékezete még nagyon sokáig tovább éljen könyveiben.

A Stoner rólunk emberekről, az életünkről szól. Egy életút, amit nap mint nap mi is láthatunk. Érdemes elolvasni, elgondolkodtató, szívhez szóló könyv.

Jó olvasást!