Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika

Mindig is szerettem az olyan mesekönyveket, amik nem nézik butának a gyerekeket, hanem komolyan veszik őket és a mesén érződik, hogy ez neked készült és fontos dolgot, dolgokat szeretnének elmesélni neked. Lázár Ervin egy pillanatra sem felejtette el ezt az aranyszabályt, ezért is válhatott rengeteg könyve klasszikussá, ő pedig művei által halhatatlanná.

dzsoni.jpg

Ebben a mesében minden megtalálható ami egy jó meséhez kell. Van egy öreg bölcs királyunk, egy gyönyörű szép királylány Árnika, egy szegény hős Dzsoni és egy Százarcú Boszorka, akiről a végén kiderül, hogy van egy 101-ik arca is.

Szegény Dzsoni és Árnika első látásra egymásba szeretnek, de kalandjuk ekkor kezdődik csak igazán. Hiszen a gonosz boszorka varázslata ül rajtuk, amit csak együtt rengeteg kalandon keresztül sikerülhet megtörniük.

De számomra végig a legizgalmasabb a könyv két narrátora volt. Apa- lánya, akik együtt elhatározzák, hogy írnak együtt egy mesét. Jó volt átélni, hogy milyen kérdések is merülhetnek fel egy mese írása közben, vagy milyen kérdései lehetnek egy gyereknek egy mesével kapcsolatban.Például milyen az igazi szeretet? Van olyan rossz is amiből valami újat tanulhatunk?

És hogy mit lehet tanulni egy jó mesétől? Minden fontos dolgot amire az életben szükség lehet. De a könyvben lévő utolsó kedvenc bejegyzésem szerintem tökéletesen összefoglalja miért nagyszerű meseregény a Szegény Dzsoni és Árnika:

"-Ebben a mesében minden jóra fordult.

- Miért baj?

-Dehogyis! Éppen az a jó benne... A valóságban is minden jóra fordul?

- A valóságban? Nem. Sajnos nem.

-Akkor ez egy nem igaz mese volt?

-Dehogynem. Azt jelenti, hogy mi mind a ketten nagyon-nagyon akarjuk, hogy a valóságban is jóra forduljon minden.

-Én is nagyon-nagyon akarom. Te mondtad, hogy nagyon-nagyon kell akarni. Akkor is, ha nem biztos, hogy sikerül."

Nem szabad szó nélkül elmennem Molnár Jacqueline szép illusztrációi mellett sem, amik segítenek még jobban elmélyedni ebben a mesevilágban.

A nagykanizsai könyvtár által üzemeltetett azolo.hu oldalon az alábbi linken a Szegény Dzsoni és Árnikához is található egy játékos kérdőív. Érdemes kipróbálni! Link: https://azolo.hu/azolo/kerdoiv/1000074

Jó olvasást!