Finy Petra: Bodzaszörp

mesék nagymamákról és nagypapákról

Egy számomra nagyon különleges mesekönyvet szeretnék bemutatni. A Bodzaszörp (ahogy a mesekönyv végén ki is derül a szerző kedvenc itala) szép igényes mesekönyv a nagyszüleinkről. Miért különleges dolog ez?  Mert napjaink rohanó világában szeretünk megfeledkezni az idősebb generációkról, szüleinkről. Ez a mesekönyv a gyerekek nyelvén mutatja meg milyen fontos, hogy vannak nagymamák és nagypapák, akik úgy szeretnek, ahogy csak egy nagyszülő tud és az évek alatt rájuk ragadt bölcsességet mind átadják nekünk és unokáinknak. Becsüljük meg őket, amíg vannak!

bodzaszorp.jpg

A könyvben 15 mese kapott helyet, amelyeknek kivétel nélkül komoly mondanivalója van.

Jó volt látni, hogy a gyerekeim mennyire figyeltek a mesékre. Vagy azok a mondatok: "de hát ez olyan mint a mami!" -Igen ő pont olyan, mint a mami."

Majdhogynem mindegyik mese a kedvencem volt, de néhányat kiemelnék. Elmosolyodott a szívem amikor a válságban lévő zenész nagypapa megtalálta a legcsodálatosabb hangot a világon, az unokája hangját és ez tényleg egy igazi csoda. A mesékben modern kori problémák is előjönnek, mint például a fiú, aki a telefonja nyomkodásán kívül semmit sem akar és egy ravasz nagypapa kell hozzá, hogy megmutassa milyen csodás a világ és a természet. De a kedvenceim közé tartozik, amikor a dühös megbántott kisfiút a nagypapája megtanítja, hogyan küzdheti le a dühét kertészkedéssel. És milyen fontos lehet egy bátorságkarkötő? Mennyit jelenthet, ha tudjuk van aki segít bátornak lenni?

Majdhogynem mindegyik mese tanított vagy inkább úgy helyes, felidézte bennem, hogy milyen nehéz lehet gyereknek lenni. Valahogy felnőtt korunkra elfelejtjük, hogy mennyi nehézséggel kellett szembenéznünk és mennyire jó lett volna ha valaki segít vagy megérti a problémánkat. A nagyszülők életük olyan állomásán tartanak, hogy ezt megértik és segítenek is ezekben a nehéz szituációkban. Köszönet ezért és köszönet Finy Petrának, hogy megírta ezeket a csodás meséket nekünk, amik mirólunk, a gyerekeinkről, szüleinkről, nagyszüleinkről szólnak.

Külön örültem annak, hogy olyan híres alakok is feltűntek a mesékben, mint Jane Goodall vagy Hajós Alfréd. Olyan alakok, akikre fel lehet nézni és érdemes tudni róluk. Az illusztrációk színesek és nagyon barátságosak jó nézni őket. A könyv teli van élettel és csodával, érdemes elolvasni és tanulni belőle!

Mindenki gyorsan keverjen magának egy finom bodzaszörpös limonádét és irány olvasni!