John Man: Az utolsó szamuráj igaz története

2003-ban jelent meg a hollywoodi sikerfilm az "Az utolsó szamuráj". A kultúrára gyakorolt hatása a mai napig meghatározó és ismét reflektorfénybe emelte a számunkra oly távoli japán kultúrát és szamurájokat. De jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy vajon mennyi valóság alapja van a filmben látottaknak. John Man könyvének elolvasása után sokat fog tisztulni a kép.

A nyugati világ számára a kelet elit harcosa a szamuráj mindig is egy érthetetlen, csodálatra méltó ember. A halál semmibevétele, a büszkeség fontossága, a sírig tartó lojalitás, mind-mind olyan erény, amit eltudunk képzelni egy igazi férfi tulajdonságainak.

utolsoszamuraj.jpg

Az utolsó szamurájt Szaigo Takamorinak hívják, aki tényleg az utolsó szamurájlázadás vezetője volt és halálával egy korszak is lezárult. A japán modernizáció végérvényesen lezajlik. De a történelem mint tudjuk sohasem fekete és fehér. Személyisége és megítélése rém ellentmondásos volt. A szerző nem kevesebbre vállalkozott, minthogy ezt a kalandos életutat végigjárja és válaszokat kapjon a Japán történelem zűrzavaros időszakára.

A könyv első felében megtudhatjuk milyen is volt egy szamuráj, milyen neveltetést kapott és hogyan válhatott azzá. Közben Szaigó gyermekkoráról is új információkat tudhatunk meg. Miért mondhatjuk Szaigó életét ellentmondásosnak? Hűséges a császárhoz, mindig az igazat mondja, modora sokszor sérti az arisztokráciát, rettentően önérzetes. Ez az utolsó tulajdonsága nem egyszer komoly gondokat okoz neki az életben.

Japán történeleme folyamán az elzárkózás politikáját folytatta, mígnem meg nem jelentek az amerikaiak, akik minden kétséget kizáróan a piacok megnyitását követelték a japánoktól, akár a fegyveres konfliktust is vállalva. Szaigó ebben az időszakban komoly pozíciót tölt be a császár udvarában, mégis úgy érzi nem úgy működnek a dolgok, ahogy kellenének. Ezért a császár egyik leghűségesebb szamurája úgy dönt, hogy lázadásba kezd, hogy felnyissa a császár szemét. Ugye érezzük ezt a komoly erkölcsi dilemmát? Szaigó döntése nem lehetett kétséges vagy siker vagy dicső halál a csatamezőn. Ezt a vele szemben felálló japán sereg parancsnoka is tudta. Élve csak egyikük távozhat a csatamezőről, ezt diktálja a becsület.

A japán és szamurájkultúra jelentősen hatott a nyugati világra is. A bevezetőben megemlített film egy ékes példája, de a Star Wars univerzumára is jelentősen hatott. Például Darth Vader siakját egy szamurájsisakról mintázták.

Szaigó Takamori kegyvesztett lett és hazaáruló. De nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a közvélemény nyomására újraértékeljék életét és szerepét. Ennek hatására napjaink egyik sokat emlegetett és megbecsült hőse Japánban.

A szerző saját maga is komoly utat járt be Japánban, hogy minél részletesebb képet adjon Japán történelmének egyik meghatározó momentumáról. Izgalmas és hasznos írást sikerült letennie az asztalra.

Jó olvasást!