Robert Merle: Két nap az élet

Robert Merle több a második világháborúval foglalkozó regényt is írt. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen a saját bőrén tapasztalta meg a háborút és annak következményeit. Ez a tapasztalat rengeteg remek könyvet eredményezett. Ilyen a most bemutatásra kerülő regénye a Két nap az élet is. 

A könyvből nem hangzik el a helyszín neve, de könnyen ki lehet következtetni, hogy Dunqkerque (Dunkirk) a második világháború idején. Főszereplőnk egy fiatal katona Maillat, aki a város utcán kóborol és várja, hogy a németek megérkezzenek és hadifogságba essenek. Maillat és bajtársai egy lakókocsinál tábort vertek és élik mindennapi kis háborús életüket és csak várják, hogy történjen valami. Igazi kis család a csapatuk, a napi rutinjával és évődéseikkel. Talán a regényben ez a legszörnyűbb várni, várakozni és gondolkodni azon, hogy vajon mi is fog történni velünk. Életben maradunk, vagy valamelyik nap lebombáznak a németek? Sikerül feljutni egy hajóra, ami átvisz minket a Brit szigetekre? 

ketnapazelet.jpg

De mi is az élet? Mi is a halál? Van egyáltalán értelme a háborúnak és az életnek? Vagy az egész csak egy illúzió, egy hatalmas sodródás az elkerülhetetlen felé? Nehéz megmondani, de úgy gondolom, hogy a főszereplőnk Maillat fejében (és Merle fejében) ezek mind mind felmerültek és nem hagyták nyugodni. Miközben általános zavartság, fejetlenség  jellemző és nyomorgó katonák tömegét látjuk, akik bizakodnak abban, hogy feljutnak egy szövetséges hajóra.

A bénító félelem jelenléte, amikor egy égő hajóról az emberek nem mernek a vízbe ugrani, inkább elevenen égnek el. Amikor már  a halál és annak látványa sem tud belőlünk mélyebb érzelmeket kiváltani.

A könyvből származó kedvenc idézetem, hűen tükrözi Merle véleményét a háborúról: " - De nemcsak a háború képtelenség. Embert ölni minden esetben képtelenség.    -Miért?    - A természet maga vállalkozik rá. Aljasság segíteni neki."

Dunqkerque egy súlyos vereség volt a szövetségesek számára a náci Németországgal szemben, de viszont egy új kezdet, egy új remény szimbólumává is vált, ami meghatározó lesz a háború végkimenetele szempontjából.

Jó olvasást!