Jane Goodall, Douglas Abrams: A remény könyve

túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára

2023-ban járunk. Az elmúlt pár év történései után nem könnyű a reményről beszélni vagy írni. Régóta foglalkozom a Jane Goodall Intézet munkájával és képességeimhez képest próbálok is segíteni. Tehát Jane Goodall neve nem volt ismeretlen számomra. Egy természettudós, akinek már önmagában az életútja fantasztikus, egy élő legenda. Kutatásaival megváltoztatta a tudomány hozzáállását az állatok világához. De ennél is többet tett értünk, megőrizte a reményt számunkra, hogy még mindig nem késő cselekedni, még mindig megmenthetjük a saját bolygónkat és talán a legfontosabb üzenete, hogy minden cselekedet számít. Ez a könyv Jane Goodallról és a reményről szól.

remenykonyve.jpg

Douglas Abrams nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse Jane Goodall "titkát". Honnét jön ez az erő ez a bizalom, ez a remény? Mi hajtja és milyen céljai vannak még? Lássuk be napjaink világában nem nehéz elveszíteni a reményt, rengeteg okunk van rá, legyen az emberi vagy természeti. A két beszélgetőpartner többször találkozik és beszélgetnek a reményről. Érthető módon Doug-nak sokszor nehéz megemésztenie azt a pozitív energiát, ami Jane-ből árad. De a könyv őszinteségére jellemző, hogy a természettudós nem rejti véka alá, hányszor látott szörnyűséges dolgokat, rossz embereket, de mellette mindig ott voltak a jók is a segítő szándékúak is, akik magukban hordozzák azt a bizonyos reményt.

Jane-től az egyik kedvenc példám, amikor Dougnak elmeséli, hogy 1945-ben az amerikaiak ledobták az atombombát Hirosimára. Talán nem kell ecsetelnem, hogy micsoda pusztítást vitt végbe, de ennek ellenére van egy fa, ami azóta is él, mi ez ha nem az élni akarás szimbóluma, a természet megújulásának felfoghatatlan képessége. Ez az igazi remény.

Idén májusban volt szerencsém élőben is találkozni Jane Goodallal egy veszprémi konferencián. Idén már 89 éves és még mindig "turnézik", előadásokat tart szerte a világban. Nem hazudtolta meg önmagát, teljesen közvetlen volt, mosolygós, egy olyan ember, akit nem ismersz, de tudod, hogy nagyon szereted. Inspiráló és még ennyi idősen is lehengerlő előadásokat tart.

Természetesen sokan megkérdőjelezik, hogy vajon az önmagában elengedő-e, hogy megpróbálunk jók lenni, hogy jó dolgokat cselekszünk. Tényleg minden cselekedet számít? Nyilván erről hosszasan lehetne vitázni, de nem érdemes. Ha már jó dolgokat cselekszünk és inspiráljuk a jövő generációit, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, amiket mi, már akkor elértünk valami nagyon fontosat.

Ez a könyv egy életút bejárása, miközben a lélek és a természet dolgaiba is betekintést nyerünk. Egy olyan könyv, mely által csak többek leszünk!

Jó olvasást!