Bíró Szabolcs: Ragnarök

A 93. Ünnepi Könyvhétre jelent meg új köntösben Bíró Szabolcs Ragnarök című könyve. Azért újra mert 2014-ben már egyszer megjelent ez a viking saga. Az Athenaeum nem bízta a véletlenre az új kiadást. Már a borító azt sugallja, hogy egy komoly kalandra invitálja az olvasót, ami nem lesz egy sétagalopp. Személyes kíváncsiságom sem volt kicsi, mert nagyon vártam, hogy újraolvasva tud-e újat adni nekem a könyv, mennyi minden változott bennem nyolc év alatt. Hát nézzük meg!

ragnarok_1.jpg

Történetünk egyik főszereplője Kilencujjú Gudleif, aki egy kiváló viking harcos, de mivel egyik ujját már elveszítette a viking kultúra szerint "átkozott" és nincs esélye bejutni a Valhallába. Visbur a korábbi jarl fia, Ysmed a baltakovács, és még igazán figyelemreméltó Hallbjörn a legendás berserker harcos figurája is, de aki nélkül ez a történet nem létezhet az nem más, mint Nidhögg a sárkány, aki elpusztítja a vikingek faluját. Maréknyian élik túl csak a kalandot a bestiával, de ők bosszút esküsznek. Nem is maradt semmi másuk ezenkívül. Elkezdődik a hajsza az idővel, ellenséges viking harcosokkal és önmagukkal is, bár ezzel valószínűleg nincsenek tisztában.

A szerző odafigyel a részletekre érzékelhető, hogy sokat foglalkozott a vikingekkel és kultúrájukkal. A karakterek jól átgondoltak és ami a legfontosabb teljesen emberiek és jól árnyalt kemény harcosok. Meglepő de a történet fontos szála, hogy  a harcosok szembe tudjanak nézni önmagukkal és a tetteikkel. Nagyon megrázó amikor ráeszmélnek a Lindisfarne-nél elkövetett rémtetteikre és ez egyben egy nagyon fontos történelmi kikacsintás is.

Bíró Szabolcs sokat idéz az Eddából és külön izgalmas csavar, hogy összehozza az Artúr király mondakörrel. Egy izgalmas kulturális mixet kapva ezáltal.

De mi is az a Ragnarök? A végítélet az utolsó csata, amit meg kell vívnia az embereknek. De mi a helyzet ha ennél többről van szó? Mi van ha már el is kezdődött és nem tehetünk ellene semmit? - Ilyen és hasonló kínzó kérdésekkel a fejükben indulnak el a végső csatára a sárkány ellen.

A Ragnarök egy kiváló viking kalandregény, olyan mintha a viking piszkos tizenkettőt olvasnánk.

Remek szórakozást nyújt még második olvasásra is letehetetlen!

Mindenkinek ajánlom aki szeretne viking harcosok bőrébe bújni és megküzdeni Nidhöggel a végítélet napján!

Jó olvasást!