Kepes András: Matt a férfiaknak

Már a középkorban a lovagok életében is meghatározó szerepet töltött be a sakk, hiszen a hét lovagi készség egyike volt. Tehát, aki nem tudott sakkozni az nem mondhatta magát igazi lovagnak.

De mi is valójában a sakk? Játék, sport, stratégia, esetleg művészet vagy ez mind egyben? Egy biztos, hogy még a 21. században is elismeréssel tekintünk a sakknagymesterekre és azokra, akik űzik ezt a nagyszerű játékot.

Ez a könyv egy nagyszerű játékosról Polgár Juditról szól, aki fenekestül felbolygatta a sakk elit életét és egy remek író, aki mindezt formába. Partira fel!

mattaferfiaknak.jpg

 

Polgár László, aki egy lányos apuka, hiszen három lánya is született. De újító nevelési módszerei, amivel a lányaiból a legjobbat akarta kihozni, mérhetetlen sikereket hoztak nekik és Magyarországnak is. De ne feledjük tette mindezt a 80-as években komoly ellenszél közepette. Az élet viszont őt és a lányokat igazolta. Természetesen a siker itt sem magától értetődő volt, hanem komoly erőfeszítések és lemondások kellettek, ahhoz hogy idáig eljussanak.

Gondoljunk csak bele, hogy micsoda felháborodást válthatott ki, hogy Polgár László kijelentette, hogy a lányok a férfiak között indulnak, hiszen csak ott lehet kellő mértékben fejlődni. Az akkori rendszernek és gondolkodásmódnak ezt nem volt könnyű megemészteni. Vagy mit érezhetett az a felnőtt nagymester, akit megvert egy tizenéves lány és később a liftajtóba verte a fejét, hogy ez vele megesett.

A könyv elsősorban Polgár Juditról, az ő életéről, történeteiről szól. Én korábban nem sokat tudtam a sakkról. Az alaplépésekkel tisztában vagyok és talán egy partiban egy másik amatőrrel szemben képes lennék helytállni. De ahogy a könyvet olvastam rá kellett jönnöm, hogy a játékosok már akkor küzdenek egymással mikor még le sem ültek az asztalhoz. Itt nem csak a lépések számítanak hanem komoly pszichológiai hadviselés is folyik. Polgár Judit mindösszesen 15 évesen megszerezte a nemzetközi nagymester címet, ami új rekordnak számított. Több ízben találkozott Bobby Fischerrel aki szintén forradalmasította a játékot, de sajnos hivatalos partira nem került sor köztük.

Polgár Judit megszámlálhatatlan világbajnokot győzött le pályafutása során és rengeteget tett azért, hogy Magyarország felkerüljön a sakk világtérképére.

Kepes András a tőle megszokott profizmust és stílust hozza a könyv írásakor. Nem egy száraz életrajzi adatokkal és eredményekkel teletűzdelt adatsort kapunk, hanem történetekkel, fotókkal jól illusztrált már már regényekbe illő sztorikat a Polgár családról és Juditról, de ez itt mind valóság és ez a legjobb benne!

Könyvtárunkban elindítottuk a Halis podcast nevű beszélgetős műsorunkat, ahol nemrég Nagykanizsa és sakk volt a témája, amiből az is kiderül, hogy van-e kapcsolat Polgár Judit és Nagykanizsa között. Az adás az alábbi linken meghallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=4BGXjB4uRBM&list=PLSotsxSZlm5aI5WqcSHNd-xIeQ0LLlmJW&index=9

Jó olvasást!