Gárdos Péter: Semmelweis Ignác rövid boldgosága

Talán nincs olyan ember a világon, aki életében ne szeretne nagy igazságokat megtudni, titkokat megfejteni, de ez csak igen kevés embernek adatik meg. Eljutni a halhatatlanságig, Semmelweis Ignácnak az anyák megmentőjének sikerült, bár rettentően nagy árat fizetett érte. Csak az utókor fog felfigyelni arra, hogy mekkora jelentőségű dolgot fedezett fel. Lehet, hogy túl korán született a felfedezése vagy az ő személyiségét nem értették a kortársak, ezt ma már lehetetlen eldönteni. De legalább az emlékezete és a pályafutása lassan a megfelelő helyre kerül.

semmelweis1.jpg

Gárdos Péter ennek a zseniális alaknak az életét eleveníti meg nekünk ebben a regényében. A történet az egyetemista évektől veszi fel Semmelweis életének fonalát és egészen a tragikus végéig kísérhetjük. Ahogy a regényt olvastam, azt a fanatizmust, azt az elszántságot, ahogy Ignác a gyermekágyi láz okaira kereste a válaszokat azt a felismerést okozta bennem, hogy úristen ez az ember a 19. század Doktor House-a. Meg kell oldania rejtélyt, addig nem nyugodhat, nincs egyéb lehetőség. De mit gondolnak a kollégái, barátai? Miképpen reagál az orvostársadalom arra a felvetésre, hogy maguk a doktorok azok, akik felelősek az anyák haláláért? A kézenfekvő egyszerű megoldás felülkerekedhet a tudományos sznobságon? Mi lesz annak az orvosnak a sorsa, aki szemben úszik az árral? Az író egy olyan regényt tett elénk, amiben végig jelen van a feszültség és az izgalom. Nagyjából mindannyian ismerjük valamennyire Semmelweis Ignác életét, de mégis Gárdos Péter regény olvasása közben szabályosan izgulunk a hősünkért és szorítunk, hogy sikerüljön elérni a céljait. De az élet és a valóság sokszor nem tündérmese, doktorunk élete sem volt az. Egy olyan embert látok magam előtt, akinek soha nem nyugodhatott meg a lelke és a szíve. Előrement, mert előre kellett mennie. Megvetették, megalázták, félretették, végül eltörölték a Föld színéről.

1905-ben Robert Koch orvostudományi Nobel-díjat kapott. Köszönőbeszédében egy magyar orvosnak mondott köszönetet, Semmelweis Ignácnak, aki nélkül nem tarthatna ott ahol tart. Ezután elkezdett érdekelni minket, hogy ki is volt ez a rég elfelejtett és megalázott ember, aki életében több ezer anyát mentett meg, felfedezése révén pedig egy halálos kór vége érkezett el.

Sokszor elgondolkozom, hogy léteznek-e hősök, és általában bizonytalan vagyok a válaszban. De ez a regény megmutatta, hogy tényleg léteznek, csak sokszor észre sem vesszük őket vagy pedig gyorsan elfelejtjük őket. Semmelweis Ignác rövid boldogsága egy izgalmas életrajzi regény, egyben pedig méltó emléket állít egy elfeledett orvosnak.

Jó olvasást!