Kondricz Péter: Szerelem a Boko Haram árnyékában

regény Nigériáról, a valóság és a fikció határvidékéről

Jelen könyvajánlómban egy nagyon izgalmas és kalandos regényről írok, ami egy olyan kontinense játszódik, mely nekünk magyarok számára még mindig egy misztikus és távoli hely, Afrika, azon belül is Nigériában játszódik a történetünk.

szerelemabokoharam.jpg

De a szerző több szempontból is külön hitelességet ad a regénynek, hiszen több éven keresztül végzett külügyi és gazdasági feladatokat Nigériában, tehát saját tapasztalatait, élményeit is bele tudta szőni a történetbe. Korábban már megírta élményeit, amit a Kalandok Nigériában, a királyok, szultánok, emírek földjén című könyvében lehet elolvasni. Számomra külön említésre méltó, hogy a szerzőnek zalai gyökerei is vannak, hiszen Bagoláról származik. Erre mondják, hogy kicsi a világ!

A történetünk főszereplője Zoltán egy fehér férfi, aki a magyar kormány megbízásából próbál üzleteket kötni Nigériában. Gondoljunk csak bele, hogy Afrikában milyen feltűnő jelenség lehet egy fehér ember, szinte lehetetlen feladat elvegyülni a tömegben. Főhősünk szerelembe esik első látásra, a helyi bank egyik alkalmazottjával. Férfi olvasóink most az gondolhatnák, hogy na jó hagyjuk én nem olvasok romantikus könyveket, de erről szó nincsen. Ez egy igazi pörgős kalandregény, mert innét az idilli helyzetből főhősünk gyorsan egy rémálomba csöppen. Nem kell sok idő és Zoli máris a Boko Haram szélsőséges katonái között találja magát. A Boko Haram sajnos egy nagyon is létező iszlamista terrorista csoport, ami mindent gyűlöl amit a Nyugat képvisel és teljes erőbedobással pusztítja azt, ami az útjába kerül, még a saját iszlám vallású lakosságát sem kíméli. A szerző is szörnyűbbnél szörnyűbb példákon keresztül mutatja be a szervezet kegyetlenségét.

Van-e kiút ebből a kutyaszorítóból? Milyen lépéseket tesz a magyar külügy? Ki mozgatja a szálakat? És hogy lesz-e happy end? Ehhez mindenképpen el kell olvasni a könyvet. Én csak ajánlani tudom. Kellemes szórakozást fog nyújtani és legalább néhány órán keresztül a perzselő afrikai sivatagba utazhatunk, hogy mindenre elszánt harcosokkal nézzünk szembe, miközben a szerelem is rabul ejtett minket. Kell ennél több?

Jó olvasást!