Michael Morpurgo: Peaceful közlegény

A regény az első világháború időszakában játszódik. Főszereplőink Charlie és Tom Peaceful két fiatal tizenéves, akik akaratuk ellenére belekeverednek az emberiség egyik legszörnyűbb és legértelmetlenebb háborújába.

Olvashatunk egy családról, akik mindig minden körülmények között kitartanak egymás mellett és együtt minden akadályt leküzdenek. Egyedülálló anya, aki a jéghegy hátán is megél és bármit megtenne a gyerekeiért. Charlie a legidősebb testvér, aki összetartja a családot és ha kell meg is védi őket. Tom a kisebbik testvér, aki felnéz a bátyjára és a legfontosabb támasza az életben. A harmadik testvér az értelmi sérült Big Joe, aki talán az egyetlen aki tudja mi az igazi boldogság és szeretet.

peaceful_kozlegeny.jpg

A két fiatal együtt jelentkezik a brit hadseregbe, de egyáltalán nem önszántukból. A könyv elolvasása után semmilyen háborús romantika, hősiesség nem fog érdekelni senkit sem. Egyszerűen azért, mert nem létezik. Értelmetlen pusztítás és milliók megnyomorítása egy testvérpár szemüvegén keresztül. A tisztek kegyetlenkedései minden naposak a közkatonákkal, úgy bánnak velük mint élő sakkfigurákkal, akik bármikor feláldozhatóak. Az ember nem több egy élő harci eszköznél, aki, bárkivel pótolható. Sárban, fagyban tetvek és patkányok között. Az élet minden szépségétől és jóságától megfosztva.

A regény szépen rámutat arra is, hogy a halál nem a legrosszabb. Az élők, a hozzátartozók élete végérvényesen megváltozott, tönkrement. Az épségben hazajutó katonák sem lesznek többé olyanok, mint voltak, az életüket megnyomorították.

De mi is a bátorság, mi a gyávaság? Jogunk van arra, hogy erről döntést hozzunk? 

Az első világháború folyamán a Brit hadsereg 290 katonáját végezték ki dezertálásért, parancsmegtagadásért, kettőt pedig azért, mert egyszerűen elaludtak őrségben. Az ítéletek sokszor elhamarkodottak, igazságtalanok voltka, sok esetben a tárgyalás csak színjáték volt a legfontosabb a példastatuálás volt. Sajnos ezek az esetek a mai napig nem lettek megnyugtatóan kivizsgálva. 

Ha csak ezt az egy könyvet olvasod el az első világháborúról, már akkor egészen mást fogsz gondolni a háború fogalmáról.

Jó olvasást!