Dömötör László: A Hold hősei

Mindig jó egy kis "hazait" kézbe venni, ezzel most én is így voltam. Dömötör László a helyi vöröskereszt munkatársa, aki egy fantasztikus kalandregénnyel debütált.

De miért több egy fantasztikus regénynél? Mert a végig pörgős kaland mellett - nagyon okosan - egy csomó hasznos és érdekes információt oszt meg nekünk a Vöröskeresztről. Főhőseink négy tizenéves fiatal: Ben, Luna, Gergő és Sven; ők fognak egy összetartó csapatot alkotni a Holdon, ahol a Bolygóközi Vöröskereszt önkéntesképzésén vesznek részt. De a képzés lesz a legkisebb gondjuk a közös kalandjaik során.

holdhosei.jpg

A Holdon Ben egy érdekes levelet kap a múltból, ami különböző feladványokat tartalmaz és csak közösen oldhatják meg őket. Természetesen mások is szeretnék megszerezni a kincset, tudást, információt, amit a rejtvény kínál. A szerző egy izgalmas világot teremtett számunkra a Holdra, hogyan is működik az élet a Föld szomszédságában. Emellett a szemfülesek észrevehetik azt is, hogy a jövőben mennyire más lesz a domináns gasztronómia. Egy biztos, nekem nem lenne könnyű az átállás erre az étrendre! De legjobban akkor nyugodtam meg, mikor kiderült, hogy még a 2100-as években is van Star Wars és nagy népszerűségnek örvend!  Nyilván a szórakozás mellett, ahogy már említettem, nagyon fontos dolgokat is tanulhatunk. Megismerhetjük a Vöröskereszt Mozgalom hét alapelvét. emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Ezeket az alapelveket a főhőseinknek is jól kell ismerniük, mert enélkül nem juthatnak ők sem közelebb a megoldáshoz. Azt is megtudhatjuk, hogy ki is volt valójában a Vöröskereszt alapítója Jean-Henri Dunant? Mi történt Solferinonál és milyen folyamatokat indított el?

Számomra tanulságos volt, hogy milyen módszerrel tudtak tanulni a srácok a solferinoi csatáról, lehet, hogy a távoli jövő oktatásába is bepillantást nyerhettünk. Pont ezért izgalmas műfaj a fantasztikus irodalom.

És vajon a négy fiatal srác megtudja oldani a talányt? Ki áll a háttérben és mi a célja? Mindez kiderül ebből a pörgős, akciódús, informatív sci-fiből. Fiatalabb olvasóknak is nyugodtan ajánlható mű.

Jó olvasást!