Bíró Szabolcs, Várai Artúr: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcs neve már-már egybeforrt az Anjou-ház aranyliliomaival. Aki még nem tette meg az gyorsan álljon neki az Anjou sorozatnak, nem fogja megbánni. Most egy nagyon izgalmas munkája akadt a kezembe, ami nem is egy könyv hanem egy képregény!

20211215_213000.jpg

A képregény egy teljesen más műfaj mint a könyv. Hiszen itt két művészet találkozik. Egyrészt az író, akinek korlátozott lehetőségei vannak az írásra és emellett a "kémiának" is meg kell lennie a szöveg és az illusztrációk között. A másik nélkülözhetetlen szereplő az illusztrátor, aki jelen esetben Várai Artúr volt. Az ő felelőssége sem kicsi, hiszen ha az "olvasót" nem győzi meg a rajzaival akkor nem is fogják végigolvasni.

Bíró Szabolcs és Várai Artúr között bizony működik a kémia. Az Akit háromszor koronáztak egy igényes. izgalmas történelmi képregény lett. Az illusztrátor olyan karaktereket és arckifejezéseket varázsolt a lapokra, hogy néha az ütő is megállt bennem. Gondoltam magamban milyen mogorva, mocskos durva fickók, de hát tudjuk, hogy ez a korszak tele volt hasonló fickókkal és urakkal. De órákig eltudnám nézegetni a képregény közepén található csatajelenet ábrázolást is, ahol  Anjou Károly, mintha egy dühös Istenként vágna utat magának az ellenség soraiban.

És akkor a történetről egy picit. Az Anjou-ház és Károly Róbert felemelkedése egyáltalán nem volt sétagalopp. Vérzivataros időszak kezdődik az ország életében, évtizedes háborúk a kiskirályok ellen. Az uralkodót háromszor is meg kell koronázni, hogy végre azt mondhassa, hogy ő az uralkodó. A képregény ezt az időszakot villantja fel nekünk. Olvasás közben többször gondolkozóba is estem és ez az írónak köszönhető. A király egyik katonájá egyszer úgy búcsúzik a családjától, hogy "mire lehullanak a levelek, visszatérek." Egyből II. Vilmos német császár első világháború előtti beszéde jutott eszembe és hogy minden háború egyformán, mocskos, brutális. Az emberek ugyanazokat köröket teszik meg újra és újra csak a bábuk, a díszletek és a fegyverek változnak. A másik kedvencem a képregényből , amikor Gentile bíboros azt mondja, hogy "A keresztényi békének ára van, fiam. Sokszor épp a pokol tüzét kell érte felszítani..." Sokat elárul a korszakról és az egyház szerepéről ebben a történelmi korszakban.

A képregény egy kiváló műfaj, hogy olyan embereket is megnyerjünk az olvasásnak, akiket eddig még nem sikerült. A történelmi képregényekkel pedig még a történelem is közelebb hozható a fiatalok számára.

A képregény a Képes Krónikák Kiadó gondozásában jelent meg, ami egy Képregény-antológia részeként is meg fog jelenni. Az antológia 13 korszakot, magyar történelmi személyt fog bemutatni a honfoglalás korától Kossuthig bezárva.

Jó olvasást!