John Williams: Butcher's Crossing

A könyvtári ajánlópolcon vettem észre ezt az elsőre furcsa című könyvet, Butcher' Crossing (Amúgy a cím a regény egyik központi településének a neve). De a könyv borítója sem engedett a bűvköréből, a rajta látható amerikai bölény, mintha csak az olvasót bámulná, mélyen a szemünkbe nézve. Ekkor döntöttem el, hogy tudnom kell, miről szól ez a regény.

butchers.jpg

A regény cselekménye 1873-ban Amerika hőskorában játszódik. Főszereplőnk Will Andrews, aki most érte el életében a fiatal felnőtt kort. Keresi önmagát, az izgalmakat, keresi az élet értelmét. Otthagyja az egyetemet, hogy a természetben, a Vadnyugaton találja meg.

Összetalálkozik egy híres bölényvadásszal Millerrel és annak segítőjével Charley Hoge-dzsal és Schneiderrel a nyúzóval. Az ő kalandos útjukról szól ez a könyv. Nem egy sokszereplős, folyamatosan pörgő regényről van szó, de mégis van egy ritmusa a könyvnek és folyamatosan tudni akarjuk, hogy mi történik a szereplőinkkel. Will karaktere talán a legfontosabb, hiszen az ő jellemfejlődését figyelhetjük meg a legjobban a már-már kiöregedő vadász mellett, aki tanítja és vezeti is a fiatal férfit. Sokatmondó az a jelenet, ahol először látja, hogyan dolgozik Miller, sorra teríti le ezeket a büszke és hatalmas állatokat. Haláluk után a dögöket nézve és nyúzva már elveszik a dicsőség, már nincs semmi büszkeség, semmi hatalmas, csak egy élettelen test. Vajon ilyen egyszerűen működik az emberek esetében is?

A csapatnak további nehézségekkel és veszélyekkel kell megküzdeniük, hogy a vadászatot sikeresen véghez tudják vinni. De ahogy hazafelé tartanak, érezni lehet, hogy mindegyikükben megváltozott valami, már semmi sem olyan, mint amikor útnak indultak.

Vajon Will elérte amit akart? Sikerült megtalálnia a számára kijelölt utat? A könyvből való kedvenc idézetem talán megadja a választ ezekre a kérdésekre: "Az ember megszületik, hazugságokat szív magába az anyatejjel, hazugságokon nevelkedik, aztán még kifinomultabb hazugságokra tanítják az iskolában. Az egész életét hazugságok közt éli, aztán amikor közeleg a halál, rádöbben, hogy nincs semmi, semmi, csak önmaga, meg amit tehetett volna. De nem tette meg, mert a hazugságok azt súgták neki, van valami más is. És akkor már tudja, hogy övé lehetett volna az egész világ, mert egyedül ő ismeri a titkot, de már késő. Megöregedett."

A regény egy szépen felépítette jellemfejlődés, miközben megismerhetjük a Vadnyugat szép és egyben kemény arcát is. Megérthetjük, hogy mire képes az ember a természettel, milyen módon képes leuralni, de a természet is úgy tud bánni az emberrel, mint egy kis apró porszemmel. A küzdelem, az értelemkeresés, a fejlődés kiváló regénye ez.

John Williams saját korában nem számított elismert írónak, napjainkban fedezték fel regényeiket, a Butcher's Crossing mellett a Stoner című regénye is már már klasszikusnak számít. Sajnos művei elismertséget már csak halála után hoztak neki. De munkái által emléke sokáig velünk marad.