Uzsoki Mária: Réka újabb kalandjai Dombalján

Egy mesekönyvet mutatok be jelenkönyvajánlómban. Jó érzés volt, jelen világunkból kicsit kiszakadni és elutazni Dombaljára. Annyi nehézség, szorongás és félelem közepette, a koronavírus járvány idején igazi  felüdülés elmerülni ebben a mesében. Külön öröm számomra, hogy a szerzője nagykanizsai.

 

img_20210423_094413.jpg

A történet ott kezdődik amikor főszereplőnk Réka dédnagyszüleivel megérkezik Dombaljára. Már a megérkezése is komoly eseménynek számít a piciny faluban. Reza és Naca néni akik a falu "hírmondói"  alig várják, hogy meglássák a jövevényeket. Nem kell aggódni, a gyerekek gondoskodni fognak az öreg nénikről. Körtáncon, keresztül bújócskáig mindent kipróbáltatnak az idős hölgyekkel. Ezekről a kedves történetekről a saját gyerekkori nyaralásim jutottak eszembe, amikor a nagymamámnál több hetet eltöltöttem. Jó érzés volt, hogy a mese ilyen kellemes emlékeket ébresztett fel bennem.

Ennek a történetnek a különlegessége abban rejlik, hogy nem akar több lenni, mint mese. Bármikor megélhetjük, megtapasztalhatjuk ezt a különleges kalandot. Egy olyan világba kalauzol el minket, amit már lehet, hogy egy kicsit elfelejtettünk ebben a rohanó világban.

Réka sok érdekességet megtanul a természetről, a borzokról és egy különleges növényről is amit török rózsának neveznek. Tani bácsi pedig közelebbről is megismerkedik egy villanyoszloppal.

A török rózsához egy helyi török kori legenda is kötődik, amit a dédpapa fog elmesélni a gyerekeknek. Amiben van hercegnő, törökök, bátor lovag és természetesen szerelem.

Egy szerethető történet, ami rengeteget merít a való életből és tanít minket felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Én nagy kedvvel olvastam, a gyerekeim pedig szívesen hallgatták a regényt. A végére már nagyon tudni szerették volna, hogy mi fog történni  Sárkánysziget lakóival.

Ha kedvet kaptatok a mese elolvasásához, akkor a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár által fejlesztett honlapon, az azolo.hu-n egy játékos kérdőívet is kitölthettek a regénnyel kapcsolatban:

https://azolo.hu/azolo/konyvek-listaja.html/?szur=1&parent_menu=5&key=&author=&title=r%C3%A9ka+%C3%BAjabb+kalandjai&serial=&whos_for=0&keres_kuld=OK

Jó olvasást és jó szórakozást!