Catherine Gilbert Murdock: Fiú könyve

egy csodákkal teli utazás története

Ebben az ifjúsági regényben  egy "csodákkal teli utazásról" lesz szó. Aminek a főszereplője a púpos Fiú (nevére később sem derül fény) és a titokzatos zarándok Secundus. A történet 1350-ben a középkorban játszódik, ami az emberiség történetében nem volt egy könnyű időszak. A pestis komoly pusztítást vitt végbe Európában, miközben komoly háborúk is dúlnak és a ki nem fizetett zsoldosok nem riadnak vissza semmitől, hogy igényeiket kielégítsék.

fiukonyve.jpg

Ilyen körülmények között találkozik Secundus a zarándok és a kicsit számkivetett púpos Fiú, akiről senki sem tudja, hogy tud kommunikálni az állatokkal. A vándornak komoly küldetése van Szent Péter ereklyéit kell összegyűjtenie, hogy elérje a célját. Amire szüksége van: Borda; Fog; Hüvelykujj; Sípcsont; Por; Koponya; Sírkő. Ez a lista ami meghatározza hőseink útját. A fiú feladata lesz az, hogy az ereklyéket cipelje útitársának.

Minden egyes állomáson izgalmas és veszélyes feladatok várnak rájuk és időközben ellenségeket is sikerül szép számmal gyűjteniük. A történettel együtt a főszereplőket is egyre jobban megismerjük és kirajzolódik előttünk a múltjuk és cselekedeteik mozgatórúgói.

Az izgalmas kalandregény további előnye, hogy hitelesen próbálja bemutatni a középkori ember életét. Mennyire fontos volt az ember életében a vallás, a különböző ereklyék, amiket különböző szenteknek prófétáknak tulajdonítottak. Hittek benne, hogy ezek varázserejű tárgyak amelyeknek a birtoklásával vagy egyszerű látásával, megérintésével meggyógyulhatnak vagy gazdagok és sikeresek lehetnek.

Az út veszélyes, ahol a két utazónak egymást is meg és ki kell ismernie, ami egyáltalán nem egyszerű feladat. Mindkettejüknek komoly célja van, de vajon sikerülhet nekik a küldetés? Lehetséges, hogy Szent Péter összes ereklyéjét összegyűjtsék?

Egy olyan ifjúsági regényt tart a kezében az olvasó, ami felnőtteknek is kellemes időtöltést jelenthet. Ami még külön kiemelendő, hogy egy olyan regényről van szó, amit fiúknak kifejezetten ajánlott és olyan fiúkat is beszippanthat akik még nem kaptak rá az olvasás ízére. Ez az ifjúsági regény nincs szándékosan lebutítva nem kezeli az olvasóit gyerekként, ami további komoly értéket jelent.

Jó olvasást!