Jonas Jonasson: A százegyéves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Ha meghalljuk azt a nevet, hogy Jonas Jonasson, akkor azok, akik már olvastak tőle valamit már kötik is be az övüket, mert valami hihetetlen és abszurd kaland következik. Főleg, azok örülhetnek nagyon, akik korábban olvasták A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényt, hiszen Jonas Jonasson újra elhozta nekünk Allan Karlsson-t immár 101 évesen. Annyit ígérhetek, szem most sem marad szárazon! (Természetesen a sok nevetés miatt nem!).

szazegyeves_ember.jpg

Allan Karlsson barátjával Juliussal békés semmittevéssel töltik az idejüket Bali szigetén, amíg egy nap Allan nem kap egy új gyönyörű fekete laptopot. Innét kezdve a nyugodt életnek lőttek. Hiszen a 101 éves ember szó szerint berobban a 21. század információvilágába és rettegjen a modern világ ha egyszer Allan Karlsson neki áll gondolkodni, hiszen ha a 20. századba tevékenyen betudott avatkozni akkor miért ne menne neki a 21. században is?

Vajon, hogyan sikerül eljutni Észak-Koreába és ami még fontosabb kérdés, hogyan lehet onnan kijutni? Hogyan sikerül ismét felhívnia a világ vezetőinek a figyelmét magára? Milyen lehet egy találkozás Trumppal? Sikeres lehet-e egy újonnan indított svéd koporsóbiznisz? Mi lesz a svéd nácikkal? És hogy a fenébe jön elő Kongó?

Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kapunk a regényből, miközben sokszor a hasunkat fogjuk a nevetéstől. Az egészben kicsit talán az okoz egy kicsi fanyar érzést, hogy Jonasson a jelen korunk meghatározó szereplőit veszi gorcső alá. Itt van Trump az amerikai Egyesült Államok elnöke, Kim-Dzsong Un Észak-Korea elnöke, Merkel német kancellár, Putyin orosz elnök. Senki sem marad szárazon még Magyarország is megkapja a magáét egy-két gondolat erejéig, sajnos jogosan.

Jonas Jonasson görbe tükröt tart jelenkorunknak, ami a humoros stílusa ellenére egy kicsit szomorú is, hiszen nem kell túl sok extra, ahhoz, hogy ezt az "őrült" világot bemutassa nekünk.

Igényes, humoros regény, méltó folytatása a százéves embernek, érdemes elolvasni. És ki tudja, mit hoz a 102-ik születésnapja Allannek? Lehet már a Holdra költözésen gondolkodik...

Jó olvasást!