Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

Aki a Rambo és Schwarzenegger filmeken nőtt fel, azoknak egy igazi retró csemegét fog jelenteni ez a könyv. A könyvtárban pakolás közben már sokszor találkoztam a címével és a borítójával, ami teljesen megfogott és hosszú idő után belevágtam az elolvasásába.

halaraiteltszakasz.jpg

A történet 1944-ben a második világháború idején játszódik az Ardennekben. Ez volt a németek utolsó nagy ellentámadása a szövetségesek ellen. A regényben a katonák már érzik, hogy valami készülődik, nincs is más választásuk mint visszavonulni. Hogy ezt végre tudják hajtani, ahhoz egy szakaszt hagynak hátra, akiknek az a feladata, hogy feltartóztassanak egy egész német páncéloshadosztályt. Hát eléggé merész terv, ezt halkan jegyezném meg.

A könyv főhőse Mazursky őrmester, aki a történetben egy második világháborús szuperhős. Igazi rosszfiú, aki soha nem bír a vérével, folyamatosan káromkodik és természetesen a nők bálványa és félig meddig elpusztíthatatlan. De vajon ez az ízig-vérig amerikai fenegyerek túlélheti a túlélhetetlent?

A könyv nem fukarkodik a csatajelenetekkel, a vérrel és a mocsokkal, és bevallom őszintén, ennyi káromkodást rég olvastam egy könyvben.

A történet és a cselekmény nem bonyolult, van egy feladat, amit végre kell hajtani mindenáron, drámára itt nincsen idő. De vajon végre lehet hajtani ezt a feladatot?

Az általam elolvasott kötetet 1986-ban a Zrínyi Katonai Kiadó adta ki és gyorsan rájöttem, hogy a technikának milyen áldásos hatásai is vannak, mert a szöveg hemzsegett az elírásoktól, ez sokszor már már zavaró volt.

Egy igazi macsós világháborús ponyvaregényről van szó, amit egy-két délután alatt ki lehet pörgetni. Elsősorban férfiolvasók kezébe való. De abba se túl sokáig.

Jó olvasást!