Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

A blogon már több Bíró Szabolcs könyv került bemutatásra, de ez a könyv mégis más, mint a korábbiak. A szerző teljesen új vizekre evezett és egy történelmi horror regénnyel rukkolt elő.

A könyv olvasása közben elképzeltem, hogy hogyan is született ez a regény. Szabolcs leült a szobájába a gépe elé, körülnézett, hogy minden rendben van-e, elcsöndesedett a ház, gép benyomva, valami jó kis metál zene bekapcsolva és akkor elszabadult a pokol. (És ez szó szerint értendő! )

lazar.jpg

Az író annak ellenére, hogy egy teljesen új műfajban próbálta ki magát, azért a rajongóira is gondolt. Hiszen a főszereplőink azok a szereplők, akiket már megismerhettünk az Anjouk sorozatból, sőt a figyelmesek nagy visszatérőkkel is találkozhatnak. Sokszor sokféleképpen elhangzik az, hogy egy-egy könyvre, íróra ki és mi és hogyan volt hatással. A Lázár evangéliuma remek kikapcsolódást fog nyújtani azoknak az olvasóknak, akik az Anjouk sorozatot is szeretik, vagy netán Trónok harca rajongók, de akik a Walking Dead stílusát kedvelik, azok is falni fogják a könyv oldalait.

A történet Nagy Lajos korában játszódik, amikor az uralkodó az itáliai hadjáratából tér vissza. De senki nem örül, inkább menekül. Menekül valami elől, ami még a halálnál is rosszabb, ami még a harcedzett katonákat is megrémiszti. Az ellenség nem más, mint maga a halál, ami a pokol bugyraiból bújt elő. Nem kell sokat várni rá, hogy a pusztítás Magyarországot is elérje és Lackfiéknak nem sok ideje van arra, hogy rájöjjenek, mi a fészkes nyavalya ez a kórság.

Vesszőfutás kezdődik az életben maradásért, a királyságért és a puszta létért. Fontos tanulsága a történetnek, hogy milyen gyorsan összedőlhet mindaz, amiben sziklaszilárdan hittünk. Mennyire törékeny az emberi világ. Gondoljunk csak a jelenleg is tomboló világjárványra. A szerző akarva akaratlanul kimondja az élet nagy igazságát. Körülöttünk minden változik csak egy valami nem, mégpedig az ember.

Remek a kalandregény amiben a borzongás is garantált. Zombi és apokalipszis rajongóknak kötelező!

A könyv kinyitásakor csak óvatosan, ne felejtsétek: Ne aperito, mortui insunt!

img_20200430_115631.jpg

Jó olvasást!