Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból

A japán szerző Genki Kawamura komoly témát választott a regényének. Főszereplőnk egy 30 év körüli fiatalember, aki megtudja, hogy rövid időn belül meg fog halni. De ilyen egyszerűen nem szabadulhat. Megjelenik neki az ördög, aki alkut kínál. Egy-egy nappal meghosszabbítja az életét, de cserébe valamit el kell tüntetnie a világból.

haamacskak.jpg 

A történet egy igazi számadás az életről, arról, hogy hogyan is éljük az életünket, észrevesszük-e az igazán fontos dolgokat. Miért van az, hogy akkor vesszük észre az igazán fontos dolgokat az életünkben amikor már késő?

A regényben napról napra bontakozik ki előttünk a főhősünk mindennapi élete, annak minden kudarca, boldogsága, szerelme. Az ördög egy üde színfoltja a történetnek, mert nem a tipikus ördögfigurát kapjuk. Elképzelve jókat mosolyogtam a hawaii inges napszemüveges ördögön. Az alku, amit felajánl elsőre egyszerűnek tűnik, hiszen eltűntetek valamit a világból, ami egyáltalán nem fontos azért, hogy egy nappal tovább élhessek. De természetesen az élet és az üzlet ennél jóval bonyolultabb.

Egy életút, egy ember története, döntéseink láncolata. Igazából csak nekünk vagy a családunknak fontos ez a történet, a világ nagy körforgásában csak egy apró porszem minden egyes történet.

De hogyan is jönnek képbe a macskák? A főhősünk macskája Káposzta, aki talán az egyetlen örömforrása az életében. Megtudjuk azt is, hogy miért is van neki fontos szerepe. Vajon a fiatal férfi képes lesz rá, hogy elcserélje plusz egy nap életért? Megéri?

A könyv mottója sokat elárul a könyvről: "Ahhoz, hogy megkapj valamit, egy másik dolgot el kell veszítened... Az emberek semmit sem akarnak elveszíteni, amikor kapnak."

Egy érdekes és izgalmas regényről van szó, de bennem mégis maradt hiányérzet. A történet nagyon jó, rengeteg lehetőség van benne, de mintha nem sikerülne tökéletesen kibontani. Sokszor éreztem azt, hogy zavaros a történet, rengetegszer belekavarodtam, hogy most ki beszél, hol tart a történet. Nem mindig volt egyszerű követni a cselekményt.

De a regény közben egy utazás egy életen át, annak nehézségeivel, tapasztalataival. Történet az élet értelméről, a boldogság felismeréséről. És azért nem árt ha otthon tartunk egy-két macskát.

Jó olvasást!