Nyulász Péter: Az ellopott Mikulás-szán

Tavaly volt szerencsém személyesen találkozni az íróval Nagykanizsán, ahol egy remek író-olvasó találkozót tartott a gyerekeknek. A szerző a találkozó végén a gyerekek kérdéseire is szívesen válaszolt. A legtöbb kérdés arról szólt, hogy ez meg ez a kutyafajta lesz-e a történetekben és hogy mikor. Amennyi kutyafajtát hallottam azok után nem lennék az író helyében! :)

berger-szimat-szolgalat-az-ellopott-mikulas-szan.jpg

A történetnek a főszereplője Bugac Pongrác a Berger Szimat Szolgálat vezetőnyomozója. Akiknek az irodája a a Harap utca 3/B-ben található. Ha valaki úgy érzi, hogy ismerős ez a cím neki akkor már tudja, hogy ez sem véletlen! A mese főszereplői mind magyar kutyafajtákról lettek mintázva, de emellett számos másik kutyafajta is megjelenik.

Ebben a téli történetben Pongrácéknak egy különleges feladatot kell megoldaniuk, hiszen nem mást loptak el, mint a Mikulás szánját! A tét hatalmas, hiszen ha a Mikulás szánja nem lesz meg akkor az egész Karácsony veszélybe kerülhet. Pongrácék és a pumiikrek akcióba lendülnek. Egy örült hajsza veszi kezdetét, hogy megmentsék a karácsonyt és a Mikulás szánját. Vajon sikerül nekik?

Miközben a történetet olvastam, egyből az jutott eszembe, hogy Nyulász Péter a magyar Geronimo Stilton. Csak az író, a kutyákkal és elsősorban magyar kutyafajtákkal dolgozik. A történet pörgős egy pillanatra sem veszít a tempójából, ami lássuk be a célközönség szempontjából mérvadó. Amellett poénoktól sem mentes a történet, ami a felnőtt olvasóknak is remek kikapcsolódás. A "Pointerpol" ügynökségen még mindig nem igazán sikerült túl tennem magamat! :) Nyulász Péter pedig arra is törekedett, hogy hasznos információkat is elrejtsen a történetben, amik ki is vannak emelve a főszövegből. Mint például fontos budapesti helyszínek vagy mi is a cilinder vagy, hogy mi is a szaloncukor története.

Meg kell említenünk Ritter Ottó nevét is, aki a könyv illusztrációt készíti. Aki remek és színes karaktereket varázsolt a gyerekeknek.

A szerző az interaktivitásra és az olvasásfejlesztésre is komoly hangsúlyt fektet. A bergerszimat.hu oldalon minden könyvéhez található játékos feladatlap, amelyet iskoláknak is ingyen hozzáférhetővé teszi. De emellett is számos érdekességet találni a honlapon, érdemes megnézegetni.

De a nagykanizsai könyvtár saját fejlesztésű honlapján az azolo.hu oldalon is lehet játékos kérdőívet kitölteni a történetről. Link: https://azolo.hu/azolo/kerdoiv/1005447

Nyulász Péter történetei alkalmasak arra, hogy az olvasást megszerettessék a gyerekekkel és bevallom töredelmesen felnőttként is nagyon élvezem ezeket a meséket.

Jó olvasást Mindenkinek!