Lucy Strange: A világítótorony legendája

Az angol írónő új ifjúsági regényének időpontja már önmagában izgalmas, hiszen a második világháború kezdetén játszódik a történet. Olyan témát választott, ami nem mindig könnyen emészthető a 10-12 éves korosztálynak, de ebben a regényben tökéletesen megoldja a feladatot.

A második világháború kezdetét egy angol falucskában azon belül is a világítótoronyban élő család szemüvegén keresztül láthatjuk. A történetet tovább bonyolítja, hogy a gyerekek édesanyja német származású míg a férfi angol. Több mint tíz éve lakik itt a család, de a háború kitörésével minden megváltozik. Édesanyjukat a helyi boltban simán "lefritzezik" és mindenki gyanúsan és ellenségesen viselkedik vele szemben. A regény tökéletesen és mellbevágóan tárja elénk, hogy sokszor elég egy pici szikra, egy kis előítélet vagy egy propaganda és máris egymás ellenségei vagyunk.

Főszereplőnk egy 10-12 éves körüli kislány Petra, akinek fenekestül felfordul az élete a háború kitörésével. Természetesen tudjuk, hogy a háborúk senkit sem kímélnek azokat sem, akik közvetlenül nem harcolnak hanem a hátországban próbálnak túlélni. A háborúk mindenkinek csak szenvedést okoznak. Az angol faluban is hatalmas készülődés zajlik, készülnek az emberek a háborúra, de egyre több furcsa szabotázsakció hátráltatja őket a felkészülésben. Petra édesanyja lesz az első számú gyanúsított. Vajon valóban ő a szabotőr? Vagy valaki más? Olyasvalaki akire egyáltalán nem is gondolnánk? Ki is az a Rémes Joe? És mi köze van az egész történethez? Petra feladata lesz, hogy erre a számtalan kérdésre választ találjon és segítsen az édesanyján.

A könyv a fiatalok számára felvillant egy sikeres akciót is a második világháború történetéből. Dunkirkben rekedt az egész angol hadsereg, akiknek nem volt hova tovább menekülniük. Churchill angol miniszterelnök a polgári lakosság segítségét kérte, hogy mindenkinek akinek valamilyen vízi járműve van hajózzon át a Csatornán és mentse meg az angol katonákat. Az akció a második világháború egyik legmerészebb és legsikeresebb vállalkozása lett. De vajon a regényünk szereplői, hogy kerülnek képbe?

Izgalmas, kaland és történelmi regény fiatalok számára. Ritka az olyan ifjúsági irodalom, amiben a második világháború ilyen színvonalasan megjelenik. A főszereplő egy fiatal lány, de ennek ellenére fiú olvasóknak is nyugodtan ajánlható a könyv. Felnőttek számára is kiváló kikapcsolódást tud nyújtani a könyv.

Jó olvasást!