Dee Brown: A nagy lovaskaland

Dee Brown (1908-2002) egy aktív amerikai könyvtáros volt, aki emellett hobbi történészként is komoly munkát végzett. Egyik leghíresebb munkája a Wounded Knee-nél temessétek el a szívemet, amit az HBO meg is filmesített.

Az amerikai történelem egyik legsötétebb fejezetének tekinthetjük az amerikai polgárháború időszakát. A nagy lovaskaland című regény (kicsit tudományos hangvételű) is az amerikai polgárháború idején játszódik. Dee Brown nem egy sorsdöntő ütközetet akart kiemelni, hanem már-már egy feledésbe merült katonai vállalkozást mutat be nekünk, ami nem túl sokszor jön elő a történelemkönyvekben.

Az északiak hadseregében a háború elején még egyáltalán nem voltak biztosak benne, hogy egyáltalán érdemes-e lovasegységeket felállítaniuk. A hadvezetés körében megoszlottak a vélemények a fontosságáról. Végül mégis felállítottak lovashadtesteket. És milyen jól tették!

Az északiak a következő haditervet eszelték ki: Lovascsapataikat mélyen az ellenséges területekre vezényelik, hogy ott különböző elterelő hadmozdulatokat hajtsanak végre, zaklassák az ellenséget, tönkretegyék a távíróvonalakat, vasúti síneket rongáljanak meg és eltereljék a figyelmet a valódi célpontról. A hadműveletben 1700 katona vett részt. A feladat egyáltalán nem ígérkezett egyszerűnek, hiszen a megtévesztés mellett arra is folyamatosan figyelniük kellett, hogy az ellenség nehogy csapdába csalja őket.

A feladatot Benjamin Grierson ezredes kapta meg. Grierson nem volt hivatásos katona, sőt igazából a lovaktól is félt egy gyerekkori balesete miatt. A kicsit lesajnált lovasezredek komoly feladatot kapnak, azért hogy a főseregek döntő csapást tudjanak bevinni a délieknek. Grierson szemfülesen és ravaszan szervezi útvonalát Missisipiben az ellenség előtt járva mindig egy lépéssel.

Számomra volt egy meghökkentő jelenet a könyvben, amit mindenképpen szeretnék kiemelni. A történet egy déli tisztről szól, akit az északiak fogságba ejtettek, de később hazaengedték azután, hogy megígértették vele, hogy nem áll vissza a seregbe hanem otthon várja meg, amíg az "értékének" megfelelő tisztet adnak a déliek cserébe. A déli katona pedig nem vett részt a további harcokban. Számos ilyen esetről tudunk az amerikai polgárháború időszakából. Az utolsó háborúk egyike, ahol még fontos volt a lovagiasság és az adott szó.

A kérdés csak az hogy vajon sikerül az északiak vakmerő terve? Sikerül Griersonnak végrehajtania a küldetését és épségben hazahoznia az ezredét?

Aki szereti az amerikai történelmet vagy csak érdeklődik az amerikai polgárháború iránt, akkor ez a könyv számára egy alapmű. Dee Brown történelmi témájú regényei komoly értéket képviselnek az amerikai történelemben.

Jó olvasást!