Szerb Antal: Utas és holdvilág

Szerb Antal a magyar és európai mértékkel mérve is meghatározó író volt. A világirodalom története című munkája - amit később betiltottak - egy korszakos munkának számít. Utas és holdvilág című regénye először 1937-ben jelent meg, de sikere még napjainkban is töretlen. A regényt angol, német, lengyel, francia, olasz, spanyol, holland, szerb és hindi nyelvre is lefordították. Természetesen a kíváncsiság engem is hajtott, hogy megtudjam mi állhat a sikere hátterében.

utasesholdvilag.jpg

A történet Olaszországban játszódik, ahol a főszereplő Mihály Erzsivel a nászútját tölti. Kezdteben idilli szerelmi kapcsolat bontakozik ki előttünk, de a szerző szép lassan megmutatja nekünk, hogy azért a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Mihály egy a harmincas éveiben járó fiatalember, aki a korszellemhez képest elég későn házasodott, de megnősült, mivel a társadalom ezt várja el tőle és ráadásul egy férjes asszonyt sikerült elszeretnie. Érdekes megjegyezni, hogy a harmincas éveiben járó Mihály már "öregnek" számít házasodás szempontjából, manapság pedig teljesen általános és elfogadott, hogy ennyi idősen házasodunk. Változnak az idők... Abba is bele kell gondolnunk, hogy napjainkban már nem lepődünk meg, hogy valaki elszereti valakinek a feleségét vagy barátnőjét. De azért 1937-ben olvasva biztos, hogy komoly polgárpukkasztásnak számított.

A nászút nem úgy alakul, mint ahogy kellene. Főhősünk nem találja a helyét a világban és felhőtlen fiatal korára vágyik. A történet ettől kezdve egy igazi lélekregénnyé, egy önmagát kereső fiatalember keresztútjává válik. Vajon a gyerekkori önmagunk megtalálható? Biztos, hogy a gyerekkori álmaink kergetése a legjobb választás? Minden ember - főleg a férfiak - élete közepe felé eljut ahhoz a felismeréshez, hogy vágyódunk a fiatalkorunkhoz, a szabadságához, a be nem teljesült vágyainkhoz.

Szerb Antal Mihályt egy olaszországi utazásra viszi, ahol műtörténészi gonddal mutatja be nekünk az olasz városokat. Tehát aki ilyen szempontból is szeretné megismerni Olaszországot vagy csak egyszerűen szereti a szép és komoly tájleírásokat, akkor ez a könyv neki való.

De nem mehetünk el szó nélkül a női főszereplő, Erzsi mellett sem; az önálló, a karakán, a jéghegy hátán is megélő nő karaktere előtt. Gondoljunk csak bele, ez sem lehetett szokványos a 30-as években. A szerző egy olyan nőideált alkot meg, ami csak évtizedek múlva válik csak elfogadottá. A nő, akit nem kell eltartani, aki független és tudja, hogy mit akar.

Kijelenthetjük, hogy az Utas és holdvilág több szempontból is meghaladta a korszellemet és a 21. században is egy élvezhető és elgondolkoztató regény. Bizonyítékom nincsen rá, de véleményem szerint a főhős sok szempontból a szerzőről lett mintázva.

Szerb Antal élete 1941-ben tragikus véget ért, hiszen egy esztelen háború esztelen eszméje az életét követelte. Így sohasem tudhattuk meg, hogy ez a nagyszerű író még mire lett volna képes.

Az Utas és holdvilág egy lélekregény, saját magunk keresése és megtalálása az életben. Mert az élet nagyszerű, csak tudni kell élni.

Jó olvasást!