Arthur Brand: Hitler lovai

Rengeteg formában feldolgozták már a második világháború történetét. Nehéz olyan darabkát találni az események között, amivel már ne foglalkozott volna valaki.

A Hitler lovai pedig egy olyan történet, ami tud újat mutatni és a legjobb az egészben, hogy egy igaz történetről van szó!

hitlerlovai.jpg

Arthur Brand egy holland műkincsnyomozó (modern kori Indiana Jones), aki rég elveszettnek hitt műkincseket talál, talált meg. És miért olyan fontos megakadályozni az illegális műkincs-kereskedelmet? (Persze azon kívül, hogy felbecsülhetetlen értékek kerülnek egy gazdag sejk falára.) A válasz a terrorizmus. Rengeteg pénzhez jutnak a különböző terrorszervezetek abból, hogy műkincseket adnak el a fekete piacon. A szerző Arthur Brand ezeknek az ügyeknek a nagymestere.

A történetben két bronzlóé a főszerep, amik a második világháború idején a Birodalmi Kancellária  kertjében álltak úgy, hogy Hitler a dolgozószobájából mindig rálásson a szobrokra. A történészek a kezdetektől úgy vélték, hogy a többméteres lovak a háború utolsó napjaiban megsemmisültek. Mígnem napjainkban a feketepiacon feltűnik egy fotó a bronzlovakkal. Lehetséges, hogy az eredeti szobrok túlélték a háborút és több évtizeden keresztül nem tűntek fel senkinek? Ki is miért pont most akarja eladni őket? Kik állnak az egész ügy mögött?

A kémregénybe illő történetből ezekre a kérdésekre mind mind választ kapunk.

Számomra külön meglepetés volt, hogy mennyire életképesek a különböző náci csoportosulások, szervezetek napjainkban. A könyvben többször is olvashatunk a Stille Hilfe nevezetű szervezetről, amelyet Gudrun Burwitz alapított, aki nem más, mint Himmler lánya. (2018-ban hunyt el.) A szervezet volt náci háborús bűnösöket segít, hogy megússzák az igazságszolgáltatást és mindeközben várják, hogy felvirradjon a negyedik birodalom hajnala.

Arthur és csapata belemegy a "játékba", hogy a lovak nyomára bukkanhassanak, de az idő is szorítja őket, mert ha az eladók megneszelik, hogy valami nincs rendben akkor egyszerűen felszívódnak. Kiben bízhatnak is kiben nem? Vajon ki figyelt fel rájuk? Volt Stasi ügynökök? Neonácik? A német rendőrség vagy a nemzetbiztonságiak?

Valódi hajsza eltűnt náci műkincsek nyomában, ami hatalmas siker vagy ordas nagy bukással végződhet.

Lebilincselő igaz sztori, amelyet egy regényíró sem tudott volna szebben megkomponálni.

Jó olvasást!