Kordos Szabolcs: Airport, Hungary

Kordos Szabolcs oknyomozói munkássága, amit elénk tár a "magyar valóság" legféltettebb bugyraiba kalauzol el minket. Jelenleg bemutatott könyvében sincsen ez másképpen, ahol a reptéri dolgozók - pilóták, stewardessek, földi kiszolgálók- életébe nyerhetünk betekintést. (Fontos megemlíteni, hogy az általam bemutatott kötet még a koronavírus járvány előtt íródott. Azóta a szerző megjelentetett egy újabb bővített kiadását a könyvnek amelyben már a pandémiához kapcsolódó sztorik is olvashatók.)

airport_hungary.jpg

Ezt az iparágat, munkahelyet, amúgy is a legendák sora övezi. Sokan szeretnének pilóták lenni, vagy éppen légikisasszonyok. De milyen is valójában ez a munka? Tényleg olyan amilyennek elképzeljük vagy a filmekben látjuk? Kordos Szabolcs és interjúalanyai ezeket a kérdéseket is megválaszolják.

A légikisasszonyon történeteiből jól látszik, hogy sokan választják ezt a munkát a sokszínűségért, a pörgésért és nem meglepő módon, ha egyszer felhagynak ezzel az életformával, akkor nagyon nehezen találják meg a helyüket a "földi" létben. Természetesen mint minden munkahelyen itt sem úszható meg a necces szituációk vagy a konfliktusok. Részeg emberek, balhézó utasok vagy ne adj isten haláleset.

De ugye megemlítettem a bevezetőben a "magyar valóságot", ez nem volt véletlen. Elmesélem az egyik kedvenc sztorimat a könyvből. A stewardesseink a nagybani piacon megvásárolt árut, a gépen a mit sem sejtő utasoknak árulják, akik azt gondolják, hogy az őket utaztató cég termékei. A lebukás esélye kicsi egészen addig amíg egy kedves utas nem ír köszönő a levelet a cégnek a kedves ajándékokért és nem érdeklődne, hogy még hogyan juthatna több szépen csipkézett terítőhöz...

De a pilóták élete sem csupa móka és kacagás. Sokszor kerülnek kellemetlen szituációkba, de az eszüknek mindig a helyén kell lenniük. Nagyon izgalmas rész amikor a magánrepülőkről és azok elit utasai esik szó. Olvassátok el, hajmeresztő!

Olvashatunk többek között a Malév 1989-es gépeltérítéséről vagy, hogy hogyan kell fogadni egy amerikai elnököt a reptéren.

Izgalmas, tartalmas és szórakoztató könyv. Kapcsolják be öveiket, ez rázós lesz!

Jó olvasást!