Kovács Emőke: Balatoni impressziók

sorsok, helyek, történetek

Kovács Emőke egy kiváló történész, aki emellett elkötelezett Balaton kutató. A könyv olvasása közben sokat gondolkoztam azon, hogy a Balaton mit is jelent a magyar embereknek és a magyar társadalomnak.

balatoniimpressziok.jpg

A Balatoni impressziókat, ahogy az alcím is mutatja, három nagy témára lehet felbontani. Emberi sorsokra, kultikus helyekre és különleges történetekre. Megnyugtatásként mondom, hogy szinte semmi előismerettel nem kell rendelkeznünk a Balatonról, a kötet minden alap tudnivalót bemutat nekünk. Számomra fontos tanulság volt a történeteket olvasva, hogy a Balaton a gazdasági és üdülési lehetőségeinél sokkal többet jelent, jelentett a különböző korszakokban. Rengeteg művész, író, színész, festő itt keresett nyugalmat, itt találta meg az ihletet. Itt értettem meg, hogy a Balaton nem csak a lángosról és a bambiról szól, sokkal több annál. Egyfajta művészeti katalizátor is, ami rengeteg nagy művészünket inspirált alkotásra és reméljük még nagyon sokáig így is lesz.

Szó mi szó rengeteget tanultam a Balatonról és azokról az emberekről, akik sokat tettek a Balaton fejlődéséért. Nekem az egyik kedvenc történetem Kaáli Nagy Dezső vízügyi mérnők volt, akinek az volt a feladata, hogy a balatoni kikötőket megtervezze, és biztonságosan ki legyenek alakítva. Jó visszagondolni arra, hogy emberek mekkora elánnal és precizitással dolgoztak azon, hogy valami maradandót alkossanak. De számomra nagyon érdekes volt Ify Lajos plébános története és izgalmas remete élete, aki a Szent György-hegy magányába vonult vissza. Ify Lajos egy kápolnát is épített a hegyre, ami ha romos állapotban, de még ma is áll. Sok Balaton rajongó és Kovács Emőke munkájának köszönhetően talán sikerül felhívni a figyelmet arra, hogy ez a kápolna érdemes arra, hogy megmaradjon az utókornak.

De a könyv segítségével megismerhetünk híres balatoni fesztiválokat, gondoljunk csak a tihanyi levendulásra és az is kiderül, hogy Eötvös Loránd hogy ért el fantasztikus eredményeket a Balaton segítségével. Sőt, Sass Brunner Erzsébetnek és Brunner Erzsébetnek köszönhetően nagykanizsai vonatkozású történet is található a könyvben.

Egy biztos, a könyv megmutatja nekünk, hogy a Balaton több mint egy nagy halom víz. Inspiráció, kultikus hely, kultúra, szépség, nyugalom, történelem és jövő egyben. A könyvet Fekti Vera festőművész rajzai teszik még csodálatosabbá, a képek segítségével még jobban sikerül megidéznünk a Balaton szépségét, sokszínűségét.

Kovács Emőke hitvallásával zárom ismertetőmet, amit én is szívesen vallok: "Legyen a kultúra szenvedély!"

Jó olvasást!